Acaba l’estiu recollim fruita de tardor

Fruita de tardor

Coneixem el cicle anual en molts vegetals, després del fred neixen o és reviscolen, així durant la primera mitat de l’any creixen, floreixen i es comença a desenvolupar el fruit.
Però és a l’estiu quan es duen a terme complicats processos per protegir i preservar la llavor.
A la tardor podem gaudir del resultat de tota aquesta feina, durant tot aquest temps hi ha hagut a la planta una labor complexe de transformació,  i ens ha deixat la llavor generalment embolcallada en  nutrients que asseguraran la supervivència de la nova planta.
Però encara ha d’arribar el fred, per  això la naturalesa prepara el fruit per passar l’hivern i ressorgir a la primavera següent.

Ens referirem a la fruita de tardor nostra, recol·lectada entre  setembre i novembre, producte autòcton de proximitat, molts d’ells també tenen protegida la seva denominació i l’origen per la seva qualitat, són peces clau de l’alimentació.

Fruita de Llavor

Són les fruites que tenen gran quantitat de llavors petites i de pela menys dura com la pera i la poma.
La part externa és la part més comestible d'aquestes fruites que provenen del receptacle floral de la flor, l'endocarpi correspon al que s'anomena popularment "el cor" i conté les llavors

 • Poma
 • Pera
 • Codony
 • Magrana
 • Xirimoia
 • Nespra
 • Papaia

Fals fruit

Les branques de la figuera no posseeixen flors, ja que aquestes es desenvolupen a l’interior del fruit i són molt molt petites.
El receptacle sencer de la flor es torna carnós amb la maduresa, per això, la figa entra dins de la categoria de fals fruit.

 • Figa

Fruita seca

La fruita seca és un dels ingredients imprescindibles de la cuina mediterrània. Es fa servir per fer salses i picades o per acompanyar amanides i plats de carn i de peix. També és habitual en molts tipus de postres, com ara pastissos i coques.
Nosaltres també parlarem de La castanya, encara que s’acostuma a classificar dins el grup de la fruita seca, la castanya és molt diferent de la resta de membres d’aquest grup.
El seu component principal són els hidrats de carboni, mentre que en la resta de fruites seques el principal son els greixos.

 • Castanya
 • Anacard
 • Pistatxo
 • Cacauet
 • Ametlla
 • Nou
 • Avellana

FRUITA DE LLAVOR

POMES BIOLORD - BIO

Les pomes Biolord tenen el gust que tenen perquè són de muntanya, ecològiques, i locals, es cultiven entre els 700 i els 900 metres d’alçada, amb mètodes de producció totalment respectuosos amb l’entorn, que compleixen la normativa per tenir el segell CCPAE.
Són pomes, doncs, que ens podem menjar sense pelar-les, amb tota garantia i seguretat.

FRUITA DE MUNTANYA

FRUITA ECOLÒGICA

Totes les varietats són de fruiters conreats de forma natural i ecològica sense productes químics.

Directe de l'explotació, una vegada collida arriba al consumidor final, amb garantia d'origen i de proximitat.

POMA GALA
Gala

Poma bicolor amb un vermell molt viu, compacta, cruixent i sucosa, té un sabor dolç de paladar agradable. bona per ús culinari: Ideal per consumir al natural, Recomanada pels nens, per la seva baixa acidesa.

POMA MANDI

Poma bicolor de vermell viu i brillant, resistent al motejat, llisa neta i atractiva, bona qualitat, ferma, crocant, dolça, una mica acidulada

POMA GROGA

És caracteritzen per diferents graus d’espurnejat de color vermell a causa de les condicions climàtiques de la muntanya, sobretot pels canvis de temperatura entre el i la nit durant la maduració. Són eminentment dolces, i sempre conserven el seu caràcter crocant.

POMA NEGRETA

És la varietat més tardana. Es cull a la tardor i és una poma d’extrema fermesa, d’un color vermell intensíssim, que arriba fins i tot a tenyir la polpa. Aquesta és la poma de millor conservació; fins i tot sense cambra frigorífica, el seu consum es òptim fins ben entrada la primavera.

POMA BRUNA
Bruna

Una poma que només produeix Biolord, molt dolça, sucosa i d’aspecte rústec.
És una poma amb personalitat pròpia.
En el seu aspecte, s’hi descriu el rigor de la muntanya: vellutat, bru, irregular, definitori d’identitat.

POMA GOLDEN

Poma de color groc iés una de les varietats de poma més cultivades arreu del món. Va aparéixer l'any 1891, va ser originada per un creuament fortuït d'altres varietats de pomeres, fa pomes grosses amb la pell groga que resulten de gust molt dolç.

POMA FUJI

És molt dolça i sucosa de menjar, però la qualitat que més la fa destacar és la duresa de la seva carn ide mida mitjan, amb una textura cruixent i molt sucosa. de sabor fresc i dolç amb matisos àcids, ideal per consumir al natural.

POMA ROJA
Roja

És una poma especial, destaca per la seva pell brillant vermell carmesí (“crimson” en anglès “carmesí”), la polpa clara, gust exòtic, aconsegueix un to perfecte entre dulçor i acidesa, cruixent i sucosa, una experiència inoblidable que voldràs conservar.

PERA LLIMONERA

Destaquen nutricionalment per la seva elevada aportació d'aigua, fibra i potassi. Són suaument astringents per la seva composició de tanins amb efectes antiinflamatoris.
És diurètica i recomanable pel seu baix contingut en hidrats de carboni.

PERA BLANQUILLA

La pera Blanquilla o d'aigua, és molt sucosa i blanca per dintre.
Gust caracteritzat per una polpa dura al principi, s'anirà estovant avançada la temporada.
Propietats nutritives destaquen pel seu contingut de fibra i vitamines i tanins de gran valor pel sistema nerviós i muscular.

FRUITA DE MUNTANYA

FRUITA ECOLÒGICA

Totes les varietats són de fruiters conreats de forma natural i ecològica sense productes químics.

Directe de l'explotació, una vegada collida arriba al consumidor final, amb garantia d'origen i de proximitat.

FALS FRUIT

CAL PINELA - BIO

Cal Pinela és una empresa familiar d’agricultors que es dediquen al cultiu de la figa de coll de dama a la zona per excel·lència, el terme d’Alguaire.
La figa es considera un fals fruit, és un receptacle que conté centenars de petits fruits que vulgarment anomenem llavors. S’utilitza com a fruita per a consum en fresc, deshidratat o en confitura,
És una de les fruites més riques en nutrients i beneficis per a la salut, encara que es destaca principalment per la seva aportació de fibra, component necessari per mantenir la bona digestió i la salut, aliment ideal per incloure freqüentment en la dieta amb la finalitat d'aprofitar els seus beneficis per a la salut.

COLL DE DAMA NEGRA

És la figa més apreciada a Catalunya. Aquesta figuera es troba per tota la nostra geografia. Si no teniu un arbre propi, la millor manera d’assaborir aquesta figa és comprant-la als pagesos que la venen directament dels seus camps en els mercats de proximitat. El principal poble productor és Alguaire a Lleida.

COLL DE DAMA BLANCA

Algunes informacions afirmen que és menys dolça que la Negra, jo no s'hi troba massa diferència. Quan està madura la pell esdevé d’un blanc groguenc amb característic anell vermell al voltant de l'ull. La carn, igual que la varietat negra és d’un color vermell fosc.
La Coll de Dama de la varietat blanca gairebé no es troba.

Recordeu tenim de tot en productes frescos silvestres o de cultiu, naturals i de proximitat.

CATÀLEG GENERAL
BOLETS PIRINEUS

Els nostres productes ordenats per gammes

Actualment esteu veient Acaba l’estiu recollim fruita de tardor
Figa Coll de Dama