Ens estructurem seguint les gammes alimentaries

Presentem els productes organitzant-los segons la seva conservació i preparació prèvia

Cadascuna de les famílies que treballem té una entrada al blog, però com que, no proveïm carn, ni peix, no n’hi trobareu cap referència.

Els nostres productes son seleccionats seguint paràmetres de producció ecològica, sostenible; qualitat i proximitat.

Seguim les temporades i el cicle natural de proximitat, oferim els productes en el moment de l’any mes adequat, sempre depenent de la temporada i la climatologia.

Que son gammes alimentàries.

Els aliments es poden classificar en gammes, de la primera a la sexta, en funció del tractament que hagin rebut i el sistema de conservació.

Al mercat els aliments els trobem en diferents presentacions; ja sigui en el seu estat original, deshidratats, congelats; preparats ja higienitzats, tallats, pelats i envasats, fins i tot, cuinats.

Aquesta diversitat és possible gràcies als avanços tecnològics de la indústria alimentària i dels canvis en els hàbits de consum de la societat.

Les diferents presentacions, ajuden a organitzar-nos i preparar-los.

Segons sigui el tractament previ  i la forma de conservació de l’aliment a la recepció del producte, es classifica en una gamma diferent.

1ª Gamma

Fresc

Aliments que no s’han sotmès a cap tractament de conservació ni han sofert cap tractament higienitzant ni conservant deixant intactes totes les seves propietats.

Es tracta d’aliments molt peribles, per la qual cosa les condicions de conservació i manipulació han de ser molt acurades per evitar riscos, normalment necessiten fred.

Aliments frescos de la primera gamma; fruites i hortalisses, carn, peix i els cereals crus.

Bolets

El bolet és l'aparell esporífer (reproductor) de diversos tipus de fongs superiors.
Consta d'un casquet esfèric, o barret, sostingut per una cama, és la part visible d'aquests organismes.
Producte silvestre molt apreciat pels buscadors i a la cuina.

ECO - Orgànica

Agricultura ecològica, orgànica o biològica, sistema de cultiu basat en la utilització òptima dels recursos naturals, sense emprar productes químics organismes genèticament modificats, aconseguint productes orgànics conservant la fertilitat de la terra respectant el medi ambient.

Ous de pagès

Vetllem per la qualitat dels ous, es pot apreciar en el gust, la textura i la densitat del rovell; tant a la cuina de casa com en la cuina professional. Ous de gallina, ànec i oca
d'explotació petita amb producció limitada, la confiança en la qualitat, en el gust, en el color i en la consistència, són el nostre valor.

Tomàquets

De Juliol a octubre tomàquets del Bages, terra ideal per produir fruits dolços, amb color i varietat.
D'abril a juny hem d'aprofitar el clima del maresme i els seus hivernaders, tomàquet de proximitat i qualitat a la primavera.
A l'hivern agafem les noves varietats híbrides que ens ofereix la ciència des de Alacant.

Fruita de baia i de pinyol

Fruita de baia i de pinyol, directe de productor, sense passar per mercats ni magatzems, fruita fresca que estava penjada de l'arbre 24 hores abans, seleccionem en el lloc de la collita la millor fruita del dia.

Tubèrcles, bulbs i arrels

Es conreen per aprofitar uns òrgans subterranis comestibles en forma de bulbs,arrels o tubercles. Una bona fertilització de base és fonamental per a un desenvolupament correcte dels òrgans subterranis.

Llegums

El diccionari diu "Fruit o llavor que creix formant una fila amb altres d'iguals a dins d'una beina" el que no diu és que són font de proteïna, es conserven fàcilment i la nostra selecció té origen

Tòfones

Fongs ascomicets de la família dels Tuber amb una relació simbiòtica micorízica amb els arbres.
Tenim tòfona fresca acabada de collir, producte de proximitat, ideal per condimentar amanides i guisats, gaudiu del seu aroma i gust característic.

Proximitat - BIO

Productes km0, denominats de proximitat.
Son els que la seva principal característica es basa en la poca distància que hi ha entre el seu lloc de producció o de recol·lecció i el punt de venda o de consum final.
BIO, Necessiten un certificat que ho acrediti.

Herbes fresques aromàtiques

Les plantes aromàtiques són unes aliades excel·lents a la cuina, milloren els nostres plats amb els seus aromes naturals i juguen un paper decoratiu rellevant.
Algunes es poden conservar seques a prop de la cuina, per tenir-les a mà mentre es couen els plats, d’altres, les podrem tenir fresques per aprofitar el seu sabor.

Horta

Directe de productors, experiència de generacions cultivant terra pròpia, actualment sempre s'utilitzen anàlisis del terreny per obtenir l'estat de salut de la terra i donar-l'hi en tot moment exactament el que necessita perquè la planta estigui sana, MAI s'aplica a tor i a dret abono químic sense control. Productes amb control i nutrients orgànics, assegurem la salut de tothom.

Fruita de llavor i falsa fruita

Fruita de llavor i falsa fruita, directe de productor, sense passar per mercats ni magatzems, fruita fresca que estava penjada de l'arbre 24 hores abans, seleccionem en el lloc de la collita la millor fruita del dia.

Fruita Tropical

És defineix com una fruita de les zones de clima tropical o subtropical,
Tenen en comú, no suportar el fred i poder ser malmeses quan la temperatura cau per sota de 4 ° C.

Safrà

Fruits secs i altres

A la tardor es recol·lecten entre d'altres, fruits amb poca humitat, són fruits secs, pinyons, castanyes, també una flor molt especial d'on s'obté el safrà.

2ª Gamma

Deshidratat, Conserva i Semiconserva.

Fruita en almívar, salses, deshidratats, làctics, ..., aliments que han passat per un procés tèrmic i posterior envasat al buit, que els hi permet conservar-se durant molt més temps.

No tots ells requereixen temperatures fredes d’emmagatzematge, normalment n’hi ha prou amb tenir-los en un lloc fresc i sec, de tots ells en sabrem fins a quina data es pot consumir.

Poden mantenir-se durant diversos mesos o anys en bon estat, de manera que es tracta d’aliments que es caracteritzen per una llarga vida útil.

Deshidratats

L’assecat dels bolets en garanteix el consum durant tot l’any, després d’aquest procés els bolets presenten un aspecte més rugós i dur, així com més enfosquit, nomès en queda la dècima part del seu pes original i concentren el gust.

Làctics

Els làctics són aliments que contenen proteïnes d'un elevat valor biològic, atès que representen una font important de proteïnes i vitamines d'alta qualitat. i calci necessari perquè es formin els ossos i les dents.

Condiments

Substància comestible destinada a reforçar o millorar el sabor. Els condiments són d'origen vegetal (les espècies i les herbes aromàtiques), d'origen animal (brou de carn), o mineral com la sal de cuina. Poden ser frescos o deshidratats.

Preparats

Alleugereixen el temps a la cuina, tenim la proporció justa, no cal guardar el sobrer de cada ingredient. Arròs, pasta i bolets de gran qualitat, productes de confiança que simplifiquen i fa molt mes agraït cuinar.

Mel

Si t’agrada la mel, ets en el bon lloc! Les varietats de la mel son gairebé infinites. El seu sabor varia de regió en regió, la mel és el millor aliat en la nostra dieta per assegurar-nos la millor qualitat de vida.

Conserves

Inicis de la conservació dels aliments
L'any 1795, un pastisser francès, va descobrir que l'aplicació de l'escalfor -bany Maria- al menjar dins d'envasos de vidre tancats, preservava el menjar de la descomposició.

3ª Gamma

Congelat.

A la anomenada gamma de congelats també pertanyen verdures, peixos o carns; són la millor manera de mantenir en bon estat els aliments frescos, durant molt de temps i fer-los servir en qualsevol moment, encara que cal tenir en comte que no tots els aliments frescos es poden congelar.

Actualment podem consumir bolets silvestres tot l’any, una de les opcions mes utilitzades és la congelació. Congelem els bolets quan hi ha excés per poder-los consumir a tot hora, bolets rentats i trossejats.

Els aliments de tercera gamma han de guardar-se al congelador, en bosses o millor encara, en recipients hermètics per un bon etiquetatge. El temps que poden conservar congelats depèn del tipus d'aliment, la verdura fins a uns dotze mesos.

Bolets congelats

En certs moments de la temporada del bolet, es poden congelar per altres temporades amb mancança, aleshores es netegen i és tallen, si és el cas, i a ultracongelar, de sobte poden aguantar en bones condicions molt de temps.

Bolets escaldats

Alguns bolets després de congelar s'han d'escaldar i llençar l'aigua, en aquest proces perden la substància que els fa amargar, nosaltres ja els escaldem abans de congelar, feina feta no té destorb.!

4ª Gamma

Net, tallat i envasat

Fresc envasat al buit o en atmosfera controlada.

S’ha higienitzat i després tallat o pelat, no s’ha sotmès a cap procés de cocció, seguidament envasat en recipient amb atmosfera controlada o al buit.

Es tracta de tots aquells productes alimentaris com fruita o verdura que s’han envasat en bosses sense haver estat sotmesos a cap procés de cocció.

En aquesta gamma trobem, per exemple, les bosses d’amanida o verdures pelades i tallades.

Tubèrcles i verdures

Verdures i tubercles de l'horta, recol·lectades seguidament higienitzades i tallades de diverses maneres, producte de proximitat preparat per fer-lo servir inmediatament.

Fulles i brots

Fulles tendres, brots, micro-brots i flors, un bon repertori per barreges (mesclum), 5 formats diferents en funció de la quantitat d'espècies, quasi tot l'any de varietats.

5ª Gamma

Cuinat i Pre-cuinat

Els establiments de restauració fan un ampli ús d’aliments de totes les gammes.

En un restaurant d’alta gamma , rarament faran servir congelats de producte fresc, mentre que un bar de menú diari segurament farà servir mes aliments congelats, en funció de la idoneïtat dels seus escandalls.

Altrament en una cuina gran amb molt personal segurament es s'utilitzarà fresc directe del camp i en una cuina petita es preferirà l'us de la quarta gamma.

Els aliments de cinquena gamma, s’han fet molt útils en restauració, fins i tot la més prestigiosa, tot plegat permet unir cuina saludable, tradicional i de proximitat amb una gestió eficient de la cuina, traient el màxim partit de l’espai i els recursos humans.

Per això en tots els restaurants, des dels més senzills fins als més aclamats, usen en major o mesura aliments de cinquena gamma.

Quins són els aliments de cinquena gamma?

Són salses casolanes, fumets de peix, verdures trossejades, farcits per lasanyes, etc. preparats per endavant, envasats al buit i refrigerats o congelats amb tècniques i processos d’última generació, que s’incorporen al plat final just abans de ser servit, després reviure’ls de forma segura i sense afectar les seves propietats.

D’aquesta manera, el xef acobla els productes, els dóna l’últim toc de cocció, assaonat i emplatat perquè configurin el plat llest per servir.

Rapidesa

Els aliments de cinquena gamma només necessiten ser acabats en microones, forn, planxa, bany maria, olla o una paella a escassos minuts.

D’aquesta manera podem servir el plat de forma ràpida i senzilla al comensal.

Millor gestió de les caducitats.

Els aliments de cinquena gamma poden conservar durant més temps que els aliments 100% frescos

A mes permet controlar millor quan deixen de ser aptes, en ésser conservats mitjançant tècniques que permeten predir millor la vida útil

Etiquetatge clar i practic que permet prestar-ne especial atenció

.

Menys despesa.

S’aconsegueix un control total sobre el cost de realització dels plats en diferents factors: reducció consum aigua i electricitat en les diferents operacions de manipulació d’aliments (rentat, cocció, etc.),

No tenir necessitat d’incorporar personal extra per dur a terme accions simultànies que s’eviten, major temps de conservació dels aliments i menys malbaratament.

Alta qualitat

Aquí es troba l’èxit dels aliments de cinquena gamma. S’utilitzen matèries primeres de primera qualitat en tot el procés d’elaboració, sense conservants ni additius.

El seu tractament tèrmic basat en alta tecnologia culinària permet l’eliminació total de possibles microorganismes i al mateix temps manté les propietats nutricionals i organolèptiques dels aliments.

Per això és tan difícil distingir-los dels acabats de fer.

Poca manipulació, mes seguretat alimentària

Es redueix la manipulació tant d’aliments com d’estris, per la qual cosa es redueix el temps de cuinat.

Al reduir la manipulació i diferenciar-se durant l'emmagatzematge es redueix la probabilitat de contaminació creuada, de manera que la seguretat alimentària és més gran.

Varietat

Permet dur a terme una carta àmplia i variada en oferta gastronòmica.

Aquest fet ajuda a donar resposta a una clientela cada vegada més exigent i sibarita.

Els aliments de cinquena gamma ofereixen un gran ventall d’opcions: poden ser utilitzats com a base o complement o es poden afegir com a ingredients (salses, guarniments …) per acabar el plat.

6ª Gamma

Liofilitzats

La sisena gamma és la més recent de les gammes en aliments.

Es tracta de fruites o hortalisses que han estat liofilitzats i al mateix temps se’ls ha canviat la seva textura original de forma controlada.

L’exemple més clar d’aquest tipus d’aliments és la soja texturitzada . Amb aquest procés la soja passa a convertir-se en un substitut de la carn picada i es pot utilitzar per a preparar mandonguilles o salsa bolonyesa. Encara que aquest tipus d’aliments encara es troben en fase d’experimentació, val la pena esmentar-los.

Gerds

Són unes fruites molt peribles i per augmentar la seva conservació es poden introduir en el frigorífic uns 2-3 dies.

A més, també admeten la congelació, per això normalment es liofilitzen per augmentar la conservació.

Les humitats relatives òptimes oscil·len del 90 al 95%.

Soja texturitzada

L’exemple més clar d’aquest tipus d’aliments és la soja texturitzada .

Amb aquest procés la soja passa a convertir-se en un substitut de la carn picada i es pot utilitzar per a preparar mandonguilles o salsa bolonyesa.

Encara que aquest tipus d’aliments encara es troben en fase d’experimentació, val la pena esmentar-los.

Recordeu tenim de tot en productes frescos silvestres o de cultiu, naturals i de proximitat.

CATÀLEG GENERAL
BOLETS PIRINEUS

Els nostres productes ordenats per gammes

Actualment esteu veient Ens estructurem seguint les gammes alimentaries
Gammes alimentaries