La versatilitat de la melancòlica castanya

Fruita seca

Nosaltres parlarem de La castanya, encara que s’acostuma a classificar dins el grup de la fruita seca, la castanya és molt diferent de la resta de membres d’aquest grup.
El seu component principal són els hidrats de carboni, mentre que en la resta de fruites seques el principal son els greixos.

  • Castanya
  • Anacard
  • Pistatxo
  • Cacauet
  • Ametlla
  • Nou
  • Avellana

Presentem la castanya

La Castanya és coneguda des de sempre a la cuina, en cru no destaca però quan es cou concentren els sucres. Tradicional gust de la tardor sempre dona un toc extra i agradable en bullits, cremes, purés, risottos o amb guarniments, la culminació de les seves possibilitats és la confitura, un dels canvis més espectaculars de la cuina és el marron glacé.

Fruit tradicional de tardor

Les castanyes són tradicionals al carrers i places de la tardor, amb l'arribada del fred tenen un component màgic de comunió amb la família, en les dates que el començament de fred ens recorda amb melancolia les brases del foc. Producte molt versàtil com tota la fruita seca, podem parlar de purés, cremes, essències, destil·lacions, carns, peixos, acompanyaments, salses, guarniments, postres, gelats..., pot combinar amb qualsevol aliment al ser neutra en cru i dolça al coure, podem combinar-la des de tòfona fins a dolços de postre.

Un ampli ventall de registres

Van variant des de les fresques fins a les confitades, passant per les cuites, al cuinar-les transmeten fragàncies de tocs torrats, poden utilitzar-se també aplicant-les-hi un proces de molinat aconseguint una farina blanca, aquesta pols dona una gran varietat de matisos i textures que es desfan a la boca o senceres cruixents com caramels. A la cuina la seva flexibilitat i transversalitat sorprèn i aporta una personalitat única.

Castanya de Viladrau

Son un ingredient que apareix en moltes receptes tradicionals des de pans a dolços, fins hi tot pastes amb un elevat valor energètic La castanya també es presenta en versió líquida, una nova forma de degustar-la és la infusió normalment combinada amb llet animal o vegetal.

Les castanyes combinen amb carns potents com l’ànec o el garrí, base perfecte per vinagretes, cremes i emulsions, guarnint plats de tardor i de caça, molt apreciades durant la seva estacionalitat concreta.

I /II GAMMA
FRUITS DE TARDOR

llegum – safrà – castanya – pinyó

You are currently viewing La versatilitat de la melancòlica castanya
Castanya